Mutluluk Seminerleri

İŞ’TE POZİTİF (+)  ve MUTLU OLMAK

Mutluluk Seçilebilecek Bir Yol Değildir, Yolun Kendisidir.

Neden Mutluluk?

Bir çiçeği pencere kenarına koyduğumuzda ne olur? Çiçek ışığa, kendisine hayat veren enerjiye yönelir. Buna heliotropik etki (heliotropiceffect) denmektedir. Bütün yaşayan organizmalar kendilerine yaşam veren pozitif enerjiye ve ışığa yönelirler. Pozitif insanlar da böyledir, sürekli olumludurlar, çevrelerindeki insanları aydınlatırlar, enerji kaynağı olurlar, yaşam saçarlar. Hayata hep gerçekçi bir iyimserlik penceresinden bakarlar. Pozitif insanlar daha mutludurlar.

Öte yandan bu tür insanlar iş yaşamında daha verimlidir, performansları yüksektir ve daha başarılıdırlar.Kurum içindeki diğer çalışanları beslerlerken, pozitif davranışların gelişimine yardımcı olurlar.

Pozitif davranışlar çalışanlar arası ilişkilerive kurum içindeki dayanışmayı artırır, biz ruhunu geliştirir. Pozitif davranışlar, pozitif duygular, pozitif düşünceler, pozitif insanlar, pozitif çalışanlar, pozitif yöneticiler, pozitif liderler daha kolay hatırlanır, hatta unutulmazlar.

Gerek özel yaşamda ve gerekse iş yaşamında pozitif olmanın temelleri 2000’li yılların  başında ortaya çıkan pozitif psikolojik akımına dayanmaktadır. İlk olarak Martin Seligman (1998) tarafından başlatılan pozitif psikoloji akımı, psikoloji biliminden farklı olarak öncelikle bireylerin sorunlarına değil mutluluklarına ve onların kişisel gelişimlerine odaklanmaktadır.Bu çerçevede;insanlardaki olumlu ve üstün yönlerin keşfedilmesi veiyileştirilmesi, pozitif duygu, düşünce ve davranışların geliştirilmesi, kaliteli yaşam, mutluluk, duyguların yönetimi gibi konular pozitif psikoloji yaklaşımının temel konularını oluşturmaktadır

Pozitif psikoloji kısa sürede iş yaşamına yansımış, örgüt yaşamı ve insan kaynakları alanlarında önemli çalışmalar ve uygulamalar yapılmasına yol açmıştır. Pozitif psikolojinin iş yaşamına yansıması olan “pozitif örgütsel davranış” ise iş ortamında performansın sürdürülebilirliği için ölçülebilen, geliştirilebilen ve etkili şekilde yönetilebilen insan kaynaklarının güçlü yanlarına ve psikolojik kapasitesine yönelik yapılan olumlu çalışma ve uygulamaları içermektedir.

Pozitif psikolojiuygulamaları iş yaşamında öncelikle çalışan mutluluğuna odaklanmaktadır. Yapılan araştırmalarda mutlu çalışanların iş performanslarının ve verimliliklerinin daha yüksek olduğu ve iş yaşamında daha başarılı oldukları tespit edilmiştir. Bu bağlamda pozitif psikolojinin iş yaşamındaki temel yaklaşımları şöyledir:

  • İş yaşamında öncelikle insan kaynaklarının mutluluğuna odaklanmak
  • Çalışanların zayıflıkları yerine üstün ve güçlü yanlarını geliştirmek
  • Negatif ve olumsuz duygular yerine pozitifi ve olumlu duyguları ön plana çıkartmak
  • Çalışanlarının dayanaklılık ve esnekliğini geliştirmek
  • Çalışanların başarısızlıkları yerine başarılarına odaklanmak
  • Sorunlar ve problemler yerine amaçlar ve istekleri ön plana çıkartmak
  • Çalışanlar arasındaki ilişkilerde, eleştirici iletişim yerine destekleyici iletişim ve pozitif ilişkiler geliştirmek
  • Kötümserlik yerine iyimserliği göz önünde bulundurmak

Mutluluk üzerinde düşünülmesi gereken en büyük sorumluluktur, ihmale gelmez,

unutursanız o sizi hiç hatırlamaz.

Seminerin Amacı:

Katılımcıların – öncelikle kendilerine, sonrasında yaptıkları işe, çalışma arkadaşlarına, müşterilerine ve bütün kuruma pozitif bir yaklaşım içinde daha verimli, daha başarılı ve daha mutlu çalışan ve yönetici olmalarına katkıda bulunmak

Ana Başlıklar:*

  • İş’te Pozitif ve Mutlu Olmak
  • İş’te Pozitif Anlam Yaratmak
  • İş’te Kendine Özgü Güçlü Yönleri Geliştirmek
  • İş’te Pozitif İlişkiler Kurmak
  • İş’te Pozitifliği Geliştirmek ve Mutlu Olmak
  • İş’te Zor Zamanlarda Pozitif Olmak
  • İş’te Mutluluk Oyunları

*MUTLULUK seminerleri kurum ihtiyaçları doğrultusunda yukarıdaki başlıklar çerçevesinde tasarımlanmaktadır.